top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraIva Salamon

11. číslo Newsletteru

Pravidelný zpravodaj o dění v Českých školách bez hranic.


 

Editorial předsedkyně spolku ČŠBH, Lucie Slavíkové-Boucher


Vážení příznivci Českých škol bez hranic, milí přátelé,

před 100 lety vzniklo samostatné Československo. Češi v zahraničí hráli v jeho počátcích důležitou roli. Na stránkách spolku Česká škola bez hranic se v sekci Pro učitele můžete s řadou těchto osobností seznámit; výukové materiály jsou určeny žákům základních škol a gymnázií, část je zpracována v angličtině a francouzštině, a může být tak využita i při výuce jazyků. Pracují s nimi žáci českých škol ve světě, ale i doma, v České republice, jak se můžete dočíst na straně 6.


Češi v zahraničí se o osud své země intenzivně zajímají i po sto letech. Dlouhá léta volají po tom, aby měli možnost se k jejímu chodu vyjádřit v korespondenčních volbách. Současný systém volby na zastupitelských úřadech, kam je nutné se dostavit osobně, většinou dvakrát a většinou z velké vzdálenosti, vůbec nevyhovuje. S tímto cílem bylo iniciováno několik petic, které již kolují k podepsání, např. petice Čechů v Asturii nebo petice českých vědců. Ta poslední vznikla nedávno v české komunitě v Minnesotě a nasbírala již více než 1100 podpisů! Naše spoluobčany v USA můžete podpořit i vy – jejím podpisem a dalším šířením.


Sto let nového státu nebo téměř třicet let svobodné migrace je příležitostí k zastavení a ohlédnutí se za tím, co vše se v životech zahraničnícc Čechů za tu dobu změnilo, co se povedlo, co ještě zbývá udělat.


O těchto tématech jsme si tentokráte povídali s PhDr. Tomášem Grulichem. Mužem, který s koncem 11. funkčního období Senátu PČR ukončil své působení jako senátor a především po osmi letech jako předseda Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí. Do této funkce byl 14. listopadu zvolen Ing. Tomáš Czernin.


S koncem kalendářního roku bychom rádi poděkovali všem rodičům, dětem, našim podporovatelům a sponzorům. Ať je pro nás pro všechny rok 2019 minimálně stejně tak úspěšný, jako byl rok předešlý.


Jsme rádi, že můžeme s vámi všemi spolupracovat, děkujeme za vaši přízeň.


Za tým spolku Česká škola bez hranic Lucie Slavíková-Boucher, předsedkyně



 

ČŠBH nabízejí výuku češtiny a českých reálií pro děti ve věku od 18 měsíců do 15 let za hranicemi ČR jako doplnění každodenního vzdělání, které děti českého původu získávají

v zahraničních školách. Vyučují podle vlastního vzdělávacího programu v souladu s Rámcovým programem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

 

Sledujte České školy bez hranic i na Facebooku!

 

V tomto vydání:


  • ČŠBH Brusel navštívila poslankyně Evropského parlamentu

  • ČŠBH Curych oslavila deset let od založení školy

  • ČŠBH Paříž otevřela celodenní středeční školku

  • ČŠBH Londýn má nové učebnice

  • ČŠBH Rhein-Main oslavila 100. výročí založení republiky účastí na maratonu ve Frankfurtu nad Mohanem

 

Pokračování newsletteru zde.

78 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page