top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraIva Salamon

1. číslo Newsletteru

Aktualizováno: 19. 11. 2018

Pravidelný zpravodaj o dění v Českých školách bez hranic.


 

Editorial předsedkyně spolku ČŠBH, Lucie Slavíkové–Boucher


Lucie Slavíková Boucher

Milí čtenáři, vážení přátelé a příznivci Českých škol bez hranic, dostává se Vám do rukou první vydání našeho zpravodaje. Budeme Vás v něm pravidelně informovat o dění v našich školách a o tom, co je nového ve spolku Česká škola bez hranic, který činnost jednotlivých škol koordinuje a zastřešuje. První Česká škola bez hranic vznikla již před dvanácti lety v Paříži a od té doby vznikla síť škol po celém světě. Sedm Českých škol bez hranic, které zde představujeme, doplňuje přes čtyřicet spolupracujících českých škol po celém světě, jejichž práci a potřeby spolek Česká škola bez hranic též reflektuje. Počet českých škol v zahraničí trvale roste, roste také počet v zahraničí žijících Čechů se zájmem naučit své děti ovládat rodnou češtinu co nejlépe. A v tomto úsilí jim právě naše školy systematicky pomáhají.

 

Spolek ČŠBH pořádá „Týden češtiny ve světě“: Praha, 3.–7. srpna 2015. Více informací si přečtěte na poslední straně!

 

ČŠBH nabízejí výuku češtiny a českých reálií pro děti ve věku od 18 měsíců do 15 let za hranicemi ČR jako doplnění každodenního vzdělání, které děti českého původu získávají v zahraničních školách. V současné době dochází do českých škol více než 2000 dětí po celém světě.

 

V tomto vydání:

  • Brusel spolupracuje s českými univerzitami

  • Curych navštívila Božena Němcová

  • Do Drážďan zavítali zajímaví hosté

  • Frankfurt zpracoval pravidla slovního hodnocení

  • Londýn připravuje nové učební materiály

  • Paříž organizuje překladatelskou soutěž

  • Ženeva zaujme širokou paletou akcí

 

Nové výukové materiály z dílny ČŠBH


  • 1. světová válka očima československých výtvarníků-legionářů a legionářských spisovatelů.

  • Vznik Československa a období 1. republiky představené prostřednictvím osudů významných Čechů nebo cizinců, kteří žili za hranicemi své země, ale svým životem aadílem významně ovlivnili dění v Československu (Alfons Mucha, Bohuslav Martinů, M. R. Štefánik, generál Maurice Pellé, Ernest Denis).

  • Pracovní listy pro žáky základních a středních škol a metodický průvodce pro učitele jsou volně ke stažení na stránkách www.csbh.cz.

 

Vysílá Rádio Praha!

Týdenní souhrn zpráv o dění v České republice, krátké reportáže a rozhovory oačeské historii, zajímavých místech v Česku iapořad pro děti – to vše najdete každou sobotu na stránkách České školy bez hranic v pořadu Vysílá Radio Praha. Stačí jen kliknout na ikonu Radia Praha alposlouchat. Vyzkoušejte to!

 

Pozvánka na výstavu

Projekt „Putování Kašpárka Pimprlete“ iniciovala Česká škola v Neapoli a vězte, že našemu Kašpárkovi Pimprleti by mohl závidět i cestovatel Emil Holub! Dřevěná loutka Kašpárka Pimprlete navštívila během 15 měsíců celkem 10 škol a školek v České republice a 31 českých škol v zahraničí. Všude mu děti ukázaly ta nejzajímavější místa, kde žijí nebo chodí do školy. Výstavu z Kašpárkova „deníčku“, který mu žáci po celém světě během jeho cest vytvořili, si můžete prohlédnout v Plzni, evropském městě kultury, konkrétně v Muzeu loutek, odkud Kašpárek pochází, od 7. 7. do 31. 8. 2015. Přijďte se podívat a podpořit práce našich žáků. Těšíme se na Vás!

 

ČŠBH Brusel

 

Výuka českého jazyka a českých reálií

Ve školním roce 2014/2015 jsme otevřeli celkem 5 tříd pro předškolní děti a 4 třídy pro žáky prvního stupně. Víkendová výuka probíhala každý týden mimo školní prázdniny a řídila se vzdělávacím programem Českých škol bez hranic.

 

Spolupráce s univerzitami

Již druhým rokem spolupracujeme s Univerzitou Palackého v Olomouci. V rámci programu Erasmus nabízíme studentům filosofické a pedagogické fakulty pracovní stáže v naší škole. V tomto roce jsme navázali spolupráci i s Karlovou Univerzitou a v září 2015 se budeme těšit na první studentku z FF UK.

 

Literární a čtenářské dílny


Novinkou letošního roku se staly pravidelné „dílny čtení“, které se u žáků setkaly s velkým ohlasem. Pozvání do čtenářské dílny přijala i Veronika Válková, spisovatelka fantasy a dobrodružné dětské beletrie. Představila nám knihu z edice Bářin kouzelný atlas Egypt – v nitru pyramidy. Jelikož žáci byli více než nadšení, dohodli jsme se na dlouhodobé spolupráci varámci našich čtenářských dílen.

 

Pravidelné nadstavbové aktivity


Čeština jako cizí jazyk – výuka češtiny pro cizince Čeština prostřednictvím hudby – výuka hudebních nástrojů Akce pro české děti v Belgii ve školním roce 2014/2015 Výstava „Otto Wichterle – příběh kontaktní čočky“, Výtvarná dílna sailustrátorem Petrem Koplem, Literární soutěž Bářiny cesty do minulosti, Noc s Andersenem, Loutkový festival pro děti a mládež (ČŠBH byla spoluorganizátorem), První pomoc dětem, Kurz Origami, Hudební dílna se členy Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK.

 
13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page